Lagbygger med stor LJone Mathiesen avløser som kjent Thor Jostein Dyrnes og Gunnar Hundsnes som trener for Eigers a-lag til neste år. I den forbindelse kunne det vært på sin plass å finne ut litt hva vi har i vente, hva han står for fotballmessig og hvilke tanker han har om laget han nå skal lede. Det som i utgangspunktet skulle være ti korte spørsmål, endte selvsagt med en lang fotballsamtale, flere avsporinger og et inntrykk av at denne mannen lever og ånder for fotball.

Eiger har prøvd å få deg som trener også ved tidligere anledninger. Hva er det som gjør at du nå føler at tiden er inne?

Dette spørsmålet har folk før meg blitt spurt om og mange har svart at det dreier seg om «timing». Selv har jeg ikke noe bedre svar enn at det passet bra akkurat nå, jeg hadde lyst på en ny utfordring og i forhold til familie og jobb passet det også bra. Min eneste bekymring var den jobben jeg har vært med på som spiller- og trenerutvikler i Sokndal IK. Jeg har blitt enig med Eiger om at dette er en jobb jeg kan fortsette med i tillegg, noe jeg er svært fornøyd med. Det er mye bra som skjer blant barn og unge i fotballmiljøet i Sokndal nå og rekrutteringen er god.

Har du sett noen av Eigers kamper i 2017?

Ja, jeg har sett flere og planen er å i hvert fall få med meg to av de tre siste før sesongen er over. Den siste ryker grunnet trenerkurs!

Hvilken «Jone Mathiesen-signatur» tror du publikum vil legge mest merke til når a-laget stiller til seriestart på vårparten i 2018?

Jeg har selvsagt mine spilleprinsipper. Men først og fremst er Jone Mathiesen en lagbygger med stor L. Spillermaterialet må avgjøre hvilken tilnærming vi gjør til kampene og jeg vil selvsagt ta høyde for at hver kamp lever sitt eget liv og se an motstanderen i planleggingen.

Etter bare 14 innslupne mål på 20 kamper i serien i 2015, har Eiger nå hatt to sesonger med vesentlig flere baklengsmål. 55 på 24 kamper i 2016 og 43 på 23 kamper til nå i år. Er Jone Mathiesen en trener som liker å «bygge» lagene bakfra på banen, eller er filosofien «angrep er det beste forsvar»?

Jeg har notert meg at Eiger har sluppet inn mye mål de to siste sesongene og så det med egne øyne senest i forrige kamp mot Rosseland. Jeg er opptatt av defensiv trygghet og ønsker å angripe med balanse, men la det være klart – jeg liker godt å angripe. Men jeg vet jo også godt at jo høyere opp man kommer i divisjonene, jo hardere blir man straffet for defensive blundere.

På sosiale medier går for tiden diskusjonene om et forventet høyt nivå på neste års 4 divisjon. På den ene siden kan det gi stor blest og oppslutning om kampene. Men hvilke tanker gjør du deg om de sportslige utfordringene som da venter?

Jeg må nok si at jeg er litt bekymret for disse toerlagene. FK Haugesund og Sandnes Ulf har nok et sterkt ønske om å være i 3. divisjon som de nok vurderer som den beste arena for sine toerlag. Men jeg har også notert meg at Eiger har en tendens til å gjøre det godt mot de gode lagene og heller sliter med å avgjøre kamper mot lagene lenger ned på tabellen. På bakgrunn av dette ser jeg at potensialet i laget er bra.

De som kjenner deg sier du er glødende interessert i alt som har med fotball å gjøre, du liker å oppdatere deg på kunnskap og du leser bl.a. alt du kan komme over om temaet.

Hvis vi sammenlikner det du tror blir 2018 utgaven av treneren Jone Mathiesen med det som var f.eks. 2010 utgaven – vil man da kunne oppleve en forskjell?

Her er det garantert en stor forskjell. Da jeg startet i EIK i 2008 hadde jeg vel egentlig alle odds i mot meg. «Ny i faget» som jeg var og fra et lite sted som Sokndal fikk jeg virkelig kjenne på hvordan det var å stå som leder for et lag det var mye blest rundt. 2018 utgaven er nok mye tryggere på hva han holder på med, samtidig som jeg har prøvd å oppdatere meg med trenerkurs og fotballkunnskap nærmest kontinuerlig. I november, desember og januar tar jeg et 100 timers spillerutviklerkurs som jeg er relativt stolt av å ha kommet med på. Så ja, det er ikke samme trenerutgaven man ser i 2018 som man så for 10 år siden.

Dine 8 kamper for Eiger i 2005 ble kanskje en personlig opptur for deg selv, selv om klubben Eiger rykket ned. Har du noen røverhistorier eller spesielle minner fra høsten 2005?

Vel, jeg ble hentet med tanke på å være en robust og erfaren spiss som kunne gå foran i krigen blant et ellers ungt og uerfarent lag. Bortsett fra meg selv som var over 30, Birger Arnestad på 35 og Fredrik Andersen på 28, var det nesten bare unggutter på laget. Ole Jonny Gya på 22 var faktisk en veteran allerede den gang. Etter hvert ble jeg flyttet lenger bak på banen og spilte de siste kampene som midtstopper. Det var en kjekk halv sesong selv om det gikk tungt sportslig for laget og jeg fikk et svært positivt inntrykk av Eiger allerede den gang. Jeg har holdt kontakten med mange av spillerne jeg spilte med da og har også hatt glede av å få jobbe med dem som trener i EIK.

Røverhistorier vil det alltid være når en stor gruppe mennesker har det kjekt sammen. Mange av dem er lagret i «minneboken» og der skal de få bli, men jeg husker noen av ungguttene brukte ventilasjonsanlegget til å komme seg inn i svømmehallen på Bakkebø etter en trening. Vi som var litt eldre skjønte ikke helt energien de unge la i å komme seg inn på forbudt område, men det gikk som det måtte og oppstandelse ble det.

Eigers a-lag 2005 - noen måneder før Jone Mathiesen entret manesjen. Før den tid hadde veteranene Kjell Garpestad jr (bakerst t.v) og Tore Tollefsen (nr.2 fra høyre bakerst) gitt seg. De som var igjen var på dette tidspunktet svært unge, om man ser bort fra Fredrik Andersen.

Hva vil du si er ditt beste Eigerminne?

Der tror jeg at jeg må si en seier i Eigers legendariske innendørsturnering i Hålå i 1990. Jeg spilte på Sokndal som på det tidspunktet befant seg i 7 divisjon. Vi banket Eigers beste lag – et lag bestående av 2 divisjonsspillere. Det var kjekt å gå på skolen (Dalane Videregående) dagen etterpå!

Hva er ditt verste Eigerminne?

Har egentlig to. Det ene er selvsagt fra den 13. august 2010. Jeg trente EIK, vi ledet 2-0, ble snytt for straffe og hadde et stangskudd. I andre omgang snudde Eiger alt, anført av Thomas Leidland og vant 4-2. Rammen rundt kampen var imidlertid perfekt og akkurat det er et godt minne med 1000 tilskuere til stede og forkamp mellom Eigers HC-lag og BUL/Tangerudbakken.

Hålå 13 august - 2010. Bildet sier vel det meste.....

Det andre i kategorien verste minne stammer fra et stortap mot Eiger som Sokndal-spiller. Vi snakker vel om rundt 2009 og Eiger vant 9-0. Etter den kampen var jeg kraftig irritert.

Hva vil du si er det beste med Eiger slik du har betraktet klubben utenfra?

Klubben består av ærlige, redelige og joviale folk. Det står respekt av at klubben er en dugnadsklubb bygd opp fra grunnen av egne medlemmer. Det virker som om Eiger-medlemmer virkelig bryr seg om klubben sin.


Jone avslutter med at han ser frem til å komme i gang. Han håper å kunne samarbeide med spiller- og trenerutviklerne i klubben på siden av jobben som a-lagstrener og presiserer at han ikke er typen som kommer på trening 5 minutter før treningsstart og forlater området umiddelbart etter endt økt. Han har et ønske om å gå rundt og se også andre lag trene, snakke med folk, bidra ved behov og ellers betrakte livet i og rundt Hålå

EIGER FK

  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  • Leder: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  • Daglig Leder: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Følg oss

Utviklet av Trønder Data - Alle rettigheter reservert 2019 © Eiger FotballKlubb

Logg inn