Eiger FK 60 år!

Dagen i dag regnes som Eigers stiftelsesdato og i år er det 60 år siden en god gjeng samlet seg i herredshuset og dannet Idrettslaget Eiger. Folkene kom i all hovedsak fra Eigersund herred som var området som omkranset bykommunen.
Navnet EIGER ble valgt da dette var de fem første bokstavene i herredskommunen.
Per Elin Helland (formann), Johannes Egge (viseformann), Ole Leidland (kasserer), Alf Rodvelt (sekretær), Arnt Svanes (styremedlem), Sigurd Veshovda (varamedlem) og Edmund Leidland (varamedlem) utgjorde det første styret.

De første 20 årene av klubbens eksistens kan på mange måter oppsummeres med to setninger:
- kampen for tilværelsen
- et sted å høre til
Kampen for tilværelsen dreide seg i stor grad om å skaffe seg inntekter til å holde klubben i gang, kjøpe nødvendig utstyr som drakter og til generell klubbdrift. Pågangsmotet og kreativiteten var stor - oppslutningen om de ulike tiltakene likeså.
Om man var leder, spiller eller hadde andre tunge verv betydde ingenting. Alle var med å dro lasset.
Et sted å høre til dreide seg selvsagt om å få seg en fast lokasjon, gjerne et klubbhus. Møter og arrangementer ble avholdt en rekke steder i kommunen, men savnet etter noe eget var i fokus hele tiden.

Eiger 1964 Årsmøte i Herredshuset

Eiger levde en omflakkende tilværelse frem til Eigerhuset stod klar. Bildet her er fra årsmøtet i herredshuset i 1964.


Sportslig var målet å komme seg opp til nivå 4 for a-lagets del i fokus i hele denne perioden. I 1977 lyktes man endelig med dette og opprykket gav hele klubben et løft man dro nytte av på flere felt i årene som fulgte.
Etter mange år med fotball for gutter og menn, tok man også i 1978 endelig med damene inn i varmen.
Med nyvunnet selvtillit etter sportslig suksess turde man i større grad å påta seg større arrangementer og da klubben lykkes med å være arrangør for 17 mai feiringen i 1979 ble pågangsmotet ytterligere forsterket.
Kommunen var sant å si ikke like mye på tilbudssiden som man opplever i dag. Man måtte ta saken i egne hender og det gjorde etter hvert klubben til gangs.

Boring juni 1980

"Boregjengen" da Hålå-området ble påbegynt i juni 1980. Fremst Sveinung Myklebust som var med på det meste av prosjekter fra 1980 til 2000. (ja, lenger enn det også)

1987 uke49 klar for bygging

Eiger klar til å sette i gang med bygging av den første banen i Hålå - i dag kjent som Dalane Energi-banen. F.v Sveinung Myklebust, Pete Seglem, (daværende ordfører) Jostein Sirevåg og kommunegartner og en viktig støttespiller Kåre Stangeland. Bildet lånt fra Dalane Tidendes arkiv.

80-tallet blir nok først og fremst forbundet med stadige utbygginger med ferdigstillelsen av Eigerhuset som et naturlig høydepunkt. Det ble åpnet 30. november 1984.
Man klarte likevel å ha flere tanker i hodet samtidig og klubbens 5-årsplan som ble lansert halvveis i tiåret sa blant annet noe om klubbens sportslige ambisjoner. De sa at a-lag herre skulle rykke opp til nivå 3 (dagens 2.divisjon) noe imidlertid ikke alle hadde tro på. En herværende avis nærmest latterliggjorde visjonene. I september 1989 var det likevel et faktum - a-laget var klar for nivå 3 fra og med 1990 sesongen, helt i tråd med planene som var lagt.

1996 a lag

A-laget 1996

2000 damelag

Damelaget 2000

90-tallet står den dag i dag igjen som tiåret med størst sportslige fremganger. 2. plass på nivå 3 i 1996 var en stor prestasjon og har virkelig vært noe å strekke seg etter for alle a-lag klubben har stilt med etter den tid. Damene fulgte opp i 2000 med 5. plass i 1.divisjon (nivå 2) som er tidenes beste prestasjon på damesiden.
Ellers i dette tiåret kom blant annet distrikets første kunstgressbane og Dalane Turneringen så dagens lys for første gang.

a lag dugnad

a lag dugnad2

Om man spilte på a-laget bidro man på lik linje med andre, her represenert med spillere fra "Tveit-generasjonen" på 90-tallet.

Etter å ha vært et relativt stabilt nivå 4 lag i perioden mellom 1987 og 2005 (med unntak av de svært gode årene på nivå 3) ble Eiger oftere å se på nivå 5 fra andre halvdel av 2000-tallet. Med noen få unntak er det på det nivået a-laget har befunnet seg siden. Det skal dog sies at spissing og reduksjon i antall lag har gjort at Eiger anno 2021 trolig har en minst like sterk posisjon i det norske divisjons-hierarkiet nå som på slutten av 80-tallet.
På anleggs- og dugnadssiden har Eiger hatt tilhold på øverste nivå siden 80-tallet. Både på 2000- og 2010 tallet er anlegget ytterligere oppgradert med fasiliteter det egentlig ikke skulle gått an for en klubb av Eigers størrelse å være eier av.
20 mars 2011 endret klubben navn fra Idrettslaget Eiger til Eiger FK.
Norrøn-hallen - klubbens nye storstue med innendørs 9`er bane er siste tilvekst på et anlegg uten sidestykke og ble offisielt åpnet i januar 2020.

Norrøn hallen

Vi skulle feiret og markert 60 år i disse dager. En seiglivet pandemi har imidlertid satt mye på vent, både i fjor og så langt dette året.
Vi håper imidlertid å få til noe likevel, i løpet av året. Det er god grunn til å feire 60 år, ja god grunn til å feire oss selv og alle som i årenes løp har bidratt til det klubben er den dag i dag! Det er ikke få!

Litt fakta om klubben ellers finner du her

  • Opprettet .
  • Treff: 518

Eiger FK

  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  • Leder: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  • Daglig Leder: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  • Sportslig leder: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Følg oss

Utviklet av Trønder Data - Alle rettigheter reservert 2019 © Eiger Fotball Klubb - Logg inn