Trolig tøffere å rykke opp - neste år!

På fotballtinget i mars i år kom forbundstyret med forslag om å endre divisjonsinndelingen. Formålet var å redusere antall lag som rykker ned fra 3.divisjon til 4.divisjon fra fire i hver pulje til tre. I tillegg var forbundsstyret av den oppfatning at en burde ta stilling til om en skal opprettholde et kvalifiseringsfritt opprykkssystem fra nivå fem til nivå fire. I praksis at vinneren av 4 divisjon skal rykke direkte opp. Mens forbundsstyret mente de kunne vedta ordningen allerede foran 2018 sesongen, ble det flertall på tinget for å utrede saken videre.

Et utvalg som ble satt ned kom fram til to alternativ:
- Antall 4. divisjons-avdelinger reduseres fra dagens 24 til 18. Det betyr at to eller flere kretser slåes sammen til en fylkesserie, men vinneren rykker direkte opp.
- Antall 4. divisjons-avdelinger beholdes som i dag - men avdelingsvinnerne spiller kvalifisering om opprykk. Det opprettes seks kvalifiseringspuljer à fire lag der tre av lagene rykker opp. Disse puljene vil settes sammen geografisk. Det vil i forslaget bety at Oslo vil ha tre vinnere, samt at Rogaland og Trøndelag to i denne poolen.

Disse to forslagene og en rekke andre forslag til endringer er eller vil i disse dager bli sendt ut på høring til kretsene og alle klubbene på nivå fire og fem (3. og 4. divisjon menn).
Frist for høringen er satt til 7. september.

Bjørn Arne Slettebøe

Eigers sportslige leder Bjørn Arne Slettebøe sier han ikke har satt seg så veldig inn i premissene så langt. Han er imidlertid klar på at en avdelingsvinner bør rykke direkte opp uten å gå veien om kvalifisering. Slettebøe sier videre at innen fristen for høringen skal han sammen med sportslig utvalg ha gått gjennom disse mulige scenarioene. Han tenker litt høyt når han slenger ut; «dette er jo en ypperlig mulighet å ta ut 2`er lagene av ordinært seriespill og la dem danne sin egen serie. Det er rart ingen har nevnt dette i debatten til nå»

Eiger har relativt dårlige erfaringer med spissing eller endringer i seriestrukturen. Etter 2010-sesongen ble antall lag i 3. divisjon redusert fra 296 til 164. Eigers sikre plass (nr.10 av 14 lag) etter gamle regler, endte likevel med nedrykk etter de nye reglene og de røde og blå måtte ta den tunge veien ned en divisjon.

I 2016 var det klart for ny spissing da 164 lag i 3. divisjon skulle reduseres til 56. De som endte på 1-4 plass i de 12 avdelingene pluss de 8. beste 5`erne i avdelingene 1-10 beholdt plassen. Eiger ble nr. 6 av 14 lag og var to poeng fra å beholde plassen i 3. divisjon.

Dette var forslaget på tinget i mars i år.

• Leder: Tore Tollefsen
  • Daglig Leder: Atle Skailand