Tilbakeblikk til 1983

I 1983 bestod Eigers styre av følgende personer: Bak fra venstre Thor-Inge Iversen, Einar Østebrød, Harald Svanes (kasserer), Hans Georg Myklebust (nestformann), og Per Bernhard Edvardsen (1. varamann). Foran fra venstre Bodil B. Andreassen (sekretær), Kjell Fredriksen (formann), Nick Birger Myklebust og Eli Skjelbred.

Like viktig på denne tiden var nok byggekomiteen. Tross alt var det høsten 1983 kun et år til Eigerhuset stod ferdig. Denne komiteen bestod av leder Petter Egil (Pete) Seglem, Inger Torgersen, Harald Svanes, Torbjørn Brandsberg, Helge Vaage, Magne Røstenskar, Alf Kasper Midbrød, Nils Bjelkarøy og Jakob Skadberg.
Kåre Karlsen og Yngvar Jansen var også flere år med i denne komiteen.

Arbeidet med Eigerhuset pågikk for fullt. Ole Leidland (f.v), Kurt Arvid Leidland og Olaus Seglem i sving.

Det var mye bygging og dugnader som opptok "Eiger-folk" flest i 1983, men uten at det gikk på bekostning av det sportslige. A-laget rykket opp i 4 divisjon igjen under ledelse av Stein Vasbø, for øvrig sesong nr. to under Vasbøs regime. Laget ble nr. to i pulja etter Staal.
A-laget avholdt 74 treninger i 1983 mot 103 i 1982 – en bevisst reduksjon.
Av disse var Arne Aase på 72, fulgt av Geir Myklebust og Thor Inge Iversen på 68. Dermed sikret Aase seg innsatspokalen.
Av totalt 35 spilte kamper hadde Leif Klausen flest med 33 mens Alf Vidar Mellomstrand hadde 32 og Torfinn Myklebust 31.
Toppscorer ble Odd Rune Olsen og Alf Vidar Mellomstrand med 16 fulltreffere hver.
"Philips pokalen" tilfalt Ivar Urdal, mens Tengesdal-statuetten – en fair play statuett – gikk til Arild Andreassen.
Årets spiller ble Odd Rune Olsen.

Opprykkslaget 1983. (Foto: Dalane Tidende)

Den mest omtalte Eigerkampen var nok treningskampen mot Viking før seriestart. Her ble det en knapp Viking seier med 1-0 etter mål av Gary Goodchild.  Regjerende seriemester Viking stilte med sitt beste lag, men Eiger gjorde en kjempekamp foran øynene på rundt 300 tilskuere.

Utklipp fra Stavanger Aftenblad ifm kampen Eiger-Viking

Eiger hadde ikke damelag i 1983. Etter to år med lag på kvinnesiden i hhv 1979 og 1980 skulle det gå noen år før man igjen kunne stable et damelag på beina. Først i 1986 var Eiger tilbake i divisjonssystemet med et damelag. (Og mens sesongen 1980 endte med et poeng og sisteplass, skulle 1986 gi en solid opptur med 3 plass i comebacket)

Ungdomsavdelingen hadde 9 påmeldte lag i 1983. Et guttelag, pikelag, småguttelag, småpikelag, to lilleputtlag og tre miniputtlag. Spillere som gjorde seg bemerket var først og fremst Roald Roaldsen som ble årets spiller i ungdomsavdelingen. Han fikk også sin debut på a-laget denne sesongen. Beste pikespiller ble Randi Ellertsen, beste guttespiller Tommy Sandvold, mens Tore Myklebust ble beste småguttespiller.

Odd Rune Olsen (Toppscorer og årets spiller på A-laget) og Roald R. Skadberg (årets spiller i ungdomsavdelingen) får begge sine utmerkelser av formann Kjell Fredriksen.

Det var også andre store begivenheter i 1983. Eiger var nemlig arrangør av 17. mai for andre gang i historien. Dette arrangementet ble ledet av 25 år gamle Leiv Petter Skadberg sammen med Einar Østebrød, Ragnar Østebrød og Eli Skjelbred. Odd Arild Ellingsen som var formann første gang Eiger arrangerte 17. mai alene i 1979, ble denne gang brukt som konsulent.
Arrangementet innbragte kjærkomne 75000 kroner i klubbkassen, men krevde likevel mye av folkene i klubben. Bare til dansen i Hålå om kvelden der Unit Five spilte for 1300 gjester, var det nærmere 60 vakter.

Eigerposten kom ut for fjerde år på rad i desember 1983. Opplaget var på 3800 eksemplarer og var en fin inntektskilde for klubben. Selv om det naturlig nok var masse Eiger-stoff i avisen, hadde en også stoff som omhandlet andre ting og hendelser i byen.

I mai 1983 meldte Arild Nærem seg til tjeneste for Eiger etter uoverenstemmelser med EIKs daværende trener. Han hadde håpet og regnet med å bli spilleklar på en måned. Slik skulle det ikke gå. Nærem ble av EIK ilagt 12 måneders karantene, noe som medførte at han ble værende i EIK.
Sommeren 1985 gjorde Nærem et nytt forsøk på å gå til Eiger. Denne gang lyktes han og samtidig fulgte tvillingbrødrene Egil og Gunnar Eriksen og etter hvert Kjell Garpestad samme vei. De skulle alle ha sentrale roller i Eigers sportslige fremganger som kulminerte i opprykk til nivå 3 for første gang i Eigers historie høsten 1989.

I 1983 var det også tilløp til ”krig” mellom Eiger og EIK i etterkant av kommunevalget. Fra begge sider kom det beskyldninger om forsøk på å kuppe de valgte organer ved utstrakt bruk av kumulering av ”egne folk”.

Andre hendelser i 1983
• Lech Walesa mottar Nobels fredspris.
• Pioneer 10 blir det første menneskeskapte objektet utenfor solsystemet.
• Microsoft Word lanseres for første gang.
• Disney Channel starter sendingene sine.
• Romfergen Challenger har sin jomfrutur.
• David Bowie med "Let's Dance", Irene Cara med "What A Feeling" og Bonnie Tyler med "Total Eclipse of the Heart" topper norske hitlister.
• Eiger-sympatisører tar 11 seter i kommunestyret.
• Blokkingen av Eigerhuset er ferdig 15.11.1983

Voll
1:1 Eiger
Eiger

Støtt oss med DIN grasrotandel!

Gjennom Grasrotandelen fra Norsk Tipping, kan du støtte oss uten at det koster deg noe!

For å bli giver, gå inn på denne siden og søk opp Eiger Fotballklubb som din grasrotmottaker.

Takk for din støtte!

Besøk oss på Facebook