Varm Masiv Cup på Ålgård

I løpet av helgen har mange av lagene i klubbens barneavdeling deltatt i Masiv cup på Ålgård. Strålende vær og «sydentemperatur» begge dager gjorde turneringen til en tung affære for spillerne der nok drikke og «vannpøser» på sidelinjen var viktige elementer, i tillegg til godt stå-på-humør og full…

Bildet ovenfor er trolig fra den første deltakelsen i Lyngdal cup i 1981. Flere av navnene finner man igjen som trenere, foreldre og støttespillere til Eiger den dag i dag.
Bak f.v Per Bernhard Edvardsen (trener), Bjarte Bjelkarøy, Bjørn Kenneth Løining, Anbjørn Øglend, Jarle
Johannesen, Birger Arnestad, Geir Edvardsen, Roy Ivar Ege, Olav Myklebust, John Arne Håland, Terje Liland.
Foran f.v Jostein Edvardsen, Peder Pedersen, Roy Hovland, Gunnar Gunnarsen, Tore Myklebust, Kenneth
Kvalsund, Tore Hovland, Alf Rune Sæstad, Thor-Ole Løyning.

Høsten 1980 ble ideen om en egen fotballturnering i Lyngdal lansert av journalist Martin Eikeland. Han var trener for et lilleputtlag i Lyngdal. Laget deltok i Nordsjøcupen på Orre på Jæren. Turneringen fascinerte Eikeland så mye at tanken om en egen fotballturnering i Lyngdal fødtes. Han mente at i jordbruksbygda Lyngdal lå forholdene enda bedre til rette for suksess. Ferie og fotball burde rendyrkes.
Lyngdal Cup ble lansert og inn kom Lyngdal Jordbruksskole som en viktig samarbeidspartner. Skolen med den fantastiske beliggenheten nær sjø og strand tok seg av matservering og overnatting.

Suksess fra første år
Den første turneringen i 1981 ble en suksess. Været var strålende. Gressmatten var så grønn og fin at til og med kuene så lengselsfullt over gjerdet til Lyngdal Stadion. Dommerne dømte som om hver kamp var en VM-finale og jordbruksskolens kokker laget kjøttkaker som smakte bedre enn mors hjemmelagde. Underholdningen på kveldstid fikk både barn og voksne til å glede seg.
16 lillegutt lag deltok - og Start ble første vinner av Lyngdal Cup. Lagene spilte 11-fotball. Eiger var også på plass, fra første spark – og har vært med hvert år siden. På grunn av diverse omstendigheter måtte noen av Eigerguttene overnatte i telt. Men hva gjorde vel det? Med fint vær og ikke større krav til komfort enn det som var vanlig på den tiden, hadde Eiger en fantastisk langhelg på sørlandet. Sportslig gjorde man det også bra ettersom guttene kom seg til semifinalen der det ble knepent 1-0 tap for den senere vinneren Start.
Siden den gang er mye forandret – men ånden i cupen – spillegleden, de gode opplevelsene på og utenfor banene er fortsatt til stede.
36 år etter den første Lyngdal Cup er både Tore Myklebust og Alf Rune Sæstad på plass igjen. Nå som foreldre. Det har de vært noen år allerede og i 2015 ble det stor ståhei da media fant ut at disse karene var på plass. NRK sørlandet intervjuet dem, men denne sendingen er ikke lenger tilgjengelig på nett.
Magne Arnestad - far til a-lagslegendene Birger og Stein som begge har spilt i Lyngdal Cup, tok denne filmen fra den første turneringen i 1981. Her får man blant annet se opptak fra en av kampene samt bading i den legendariske kulpen like etter den første innkjørselen til Lyngdal.

Deler av denne saken ble først publisert i Eigerposten sommer 2012
toString(); data-href="" data-layout="button_count" data-size="small" data-mobile-iframe="true"> Del

Daglig leder: Thor Jostein Dyrnes
Sportslig leder: Bjørn-Arne Slettebøe